Uppsalamodemassa.se

Nöjen i Uppsala

Uppsala är en stad rik på kultur, historia, religion och utbildning. Uppsala universitet är ett av Sveriges äldsta universitet, och faktiskt Nordens äldsta. Uppsala har en mängd sevärdheter och här nämns några av dem.

Ett måste är att besöka Uppsala domkyrka. Kyrkan är Skandinaviens största och högsta kyrka och den började byggas kring 1270, men invigdes först 1435. Den innehar en längd på 118,7 meter och lika stor höjd (i de båda västra tornen). Denna kyrka har dessutom Sveriges största kyrkklocka på sex ton och Sveriges största kyrkfönster på hela 119 kvadratmeter. Här ligger storheter som Gustav Vasa, Johan III, Carl von Linné och Emanuel Swedenborg begravda och det finns massor att se för dig som gillar historia.

Ytterligare sevärdhet för den historieintresserade är Uppsala slott. Här har det skett flera händelser som varit avgörande för vår svenska historia. Dels skedde Sturemorden här 1567, samt att det var i detta slott beslutet togs av Gustav II Adolf att Sverige skulle delta i ett krig, det krig som sedan visade sig vara det 30-åriga kriget. Slottet började byggas 1549 men har sedan dess byggts om i flera omgångar. Idag hittar du bland annat Uppsala konstmuseum och Fredsmuseum i slottet.

Museum i Uppsala

Uppsala har flera museer, som är väl värda ett besök. Upplandsmuseet hittar du i gamla Akademikvarnen, mellan Fyrisån och Domkyrkan. Kvarnen stängdes 1946 och gjordes då om till det museum det är idag. Museum Gustavianum är ett annat museum som bör besökas av den intresserade. Gustavianum är Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad. Den stod färdig under 1620-talet. Dock så tillkom den karakteristiska takkupolen vid en restaurering som gjordes på 1660-talet. . Idag används huset som universitetsmuseum.

Botaniska trädgårdar i Uppsala

Uppskattar du vacker natur och fina blommor så ska du besöka Linnéträdgården, Botaniska trädgården och Linnés Hammarby, som var Carl von Linnés sommarresidens. Linnéträdgården och Botaniska trädgården utgör tillsammans Sveriges äldsta botaniska trädgård. Botaniska trädgården har ett tropiskt växthus, med Uppsalas enda regnskog, och här hittar du bananer, kaffeplantor och mycket mer.

Kultur och konst

Uppsala har i alla tider varit ett ställe för konstnärer och filmskapare. Du hittar flertalet konstgallerier och museer med anknytning till just detta. Många kända personer har haft Uppsala som plats för studier eller hemmiljö. Bland dessa kan Gustaf Fröding, Karin Boye och Carl Michael Bellman nämnas. Även August Strindberg har haft ett rum i Uppsala, som nu går att besöka, då det är ett museum.